Lite av vad jag gjort

Det roligast jag vet är få sätta mig med en expert i något ämne, och få till en text tillsammans som alla förstår – att få ut ett budskap till fler än bara de som kan nördtermer eller forskningsrapportspråk, utan att det för den skull blir ”barnsligt” språk, utan rakt och enkelt, och gärna med en kul knorr om det passar. 

 

Alla artiklar i lokaltidningar; alla sångtexter; alla texter till Naturskyddsföreningens informationssidor och debattartikeltexter till Miljöpartiet som jag skrivit sista åren kom inte med i listan.

2017-2020

Boken Somna & somna om: 101 sätt att få kroppen att slappna av

Somna & somna om innehåller råd och tips från sexton personer som alla har stor kunskap och erfarenhet av att hjälpa människor att fysiskt slappna av. De jobbar med kroppen på olika sätt - som exempelvis fysioterapeut, yogalärare, zonterapeut, akupressör, naprapat och qigonglärare. Boken innehåller enkla, konkreta och ofta fysiska tips att inspireras av och kombinera utifrån vad vad man behöver och har tid med. En snäll bok, utan pekpinnar och ångeststatistik.

2018

Journalist och pedagog för Konstföreningen och Naturskyddsföreningen i Österåker

Ett arbete för Konstföreningen och Naturskyddsföreningen i Åkersberga. Skrev och skapade en informationsslinga för barn och unga tillsammans med Marie Sendahl, illustratör, art director och designer. Målet var att informera om vad man kan tjäna på att ha flera vilda djur i trädgården (nyckelpigor, fladdermöss, småfåglar...) och hur man kan få det. Namnet på projektet var "Vilda kompisar i trädgården".

2014-2015

Textredaktör/webbutvecklare för Addiktologi.se

Författande/textbearbetning och layout av informationsfoldrar och kurskatalog, samt hjälp med webbupplägg för Addiktologi.se, en organisation som arrangerar kurser och behandlingar för människor med beroende/medberoendeproblematik.

2012-2013

Textredaktör/guide/pedagog/informatör för BERAS

BERAS är ett EU-projekt med deltagare från alla Östersjöländer som forskar  och sprider kunskap om ekologiskt kretsloppsjordbruk och dess positiva konsekvenser för miljön i och runtom havet. Jag var bland annat ansvarig för upplägg och pedagogik för en informationsslinga om projektets resultat med målgruppen mellanstadieelever. Arbetet innebar samarbete med forskare, lärare och elever, samt produktion av lärarhandledning, informationsskyltar och presentation på nätet. Jag sammanställde även ett "Education Package" på webben om det tioåriga projektets resultat i form av rapporter, metodtips och inspirerande alternativ.

2007-2012

Studentombudsman/reporter för Naturvetarna

Jag ansvarade för studentnyheter för fackförbundets utbildningar, studentvillkor och studentorganisation. Jag hade också hand om studentwebben,  studentorganisationen och besökte alla lärosäten (från Alnarp i söder till Umeå i norr) för söka-jobbwork-shops och jobbcoachning.

2008

Text- och bildredaktör för boken "Människor och möten - historien om Agrifack"

När de båda fackförbunden Agrifack och Naturvetareförbundet gick ihop fick jag i uppgift att skriva en bok om Agrifacks 66-åriga historia: "Människor och möten - historien om Agrifack" blev 108 sidor lång med djupintervjuer av ett 40-tal personer, historiska översikter, analyserande reportage m.m. 

2007-2008

Projektledare/reporter för Eldrimner

Skrev artiklar om allt från surdegskurser till mathantverksmässor och var projektledare inom slakt/charkavdelningen för studieresor, konferenser och samarbeten mellan de nordiska länderna. För mig var jobbet ett klimatarbete på en konkret nivå, där målet var att flera djuruppfödare skulle få möjlighet att förädla sina egna råvaror; slippa transportera djuren långa sträckor och förverkliga sina drömmar. Eldrimner arbetar för att gynna småskaligt mathantverk i Sverige.

2003-2007

Studentansvarig/reporter för Agrifack

Som studentansvarig för fackföreningen Agrifack hade jag liknande uppgifter som i det större förbundet Naturvetarna, men jag hade eget ansvar för allt. Jag skrev dessutom fler artiklar i förbundets tidning, även om ämnen som inte hade med studenter att göra. 

2003-2004

Text- och bildredaktör/projektassistent för Uppdrag: Klimat på Naturhistoriska riksmuseet

Jag samlade, förenklade och skrev all text och samlade alla bilder till klimatutställningen, ett arbete som innebar samarbete med referensgrupp på universitetet, diverse myndigheter, organisationer, formgivare, bildbyråer m.fl. för att få en samlad bild av ett spretigt och brett ämne.

2002-2003

Museipedagog/Drontenredaktör/medlemsklubbs-ansvarig på Naturhistoriska riksmuseet

Som museipedagog hade jag 2-3 visningar per dag för målgruppen sex år och uppåt. Som redaktör för medlemstidningen Dronten intervjuade jag forskare på museet och bearbetade informationen för att passa 6-8-åringar, samt höll i diverse VIP-visningar, guidningar och shower.

Lite då och då under åren

Illustrationer

Jag har alltid ritat och målat, och när det har behövts har jag kunnat göra enklare illustrationer och pedagogiska modeller.