Lite av vad jag skapat
Det roligast jag vet är få sätta mig med en expert i något ämne och skapa en text eller en liten film tillsammans som en ny målgrupp förstår. Det handlar om att få ut ett budskap till fler än bara de som kan nördtermer eller forskningsrapportspråk, utan att det för den skull blir en ”barnslig” text, bara rakt och enkelt och gärna med en kul knorr om det passar.
Alla artiklar i lokaltidningar; den stora mängd guidehandledningar till natursnokaktiviteter; alla texter till SNF:s informationssidor och NO-lektionsunderlag samt debattartikeltexter till Miljöpartiet som jag skrivit sista åren har jag valt att inte ta med. Här nedan kommer bara smakprov från tiden som kommunikatör.
2021
"Upptäck Länsmansgården" - filmprojekt för pedagoger.
Produktion för Trädgårdssällskapet i Åkersberga: små instruktionsfilmer för besökare i Länsmansgårdens trädgård. Främsta målgrupperna är förskole- och grundskolepedagoger, som hjälp för att bättre kunna upptäcka alla roliga och intressanta saker runt den vackra hembygdsgården: skolodlingarna, lekområdet, biodlingen, komposten och kryddträdgården.
2017-2020
Boken Somna & somna om: 101 sätt att få kroppen att slappna av
Somna & somna om innehåller råd och tips från ett tjugotal personer som alla har stor kunskap och erfarenhet av att hjälpa människor att fysiskt slappna av. De jag valt att djupintervjua jobbar med kroppen på olika sätt - som exempelvis fysioterapeut, yogalärare, zonterapeut, akupressör, naprapat och qigonglärare. Boken innehåller enkla, konkreta och ofta fysiska tips att inspireras av och kombinera utifrån vad vad man behöver och har tid med. En enkel och snäll handbok, utan pekpinnar och ångeststatistik.
2018
Kommunikatör och pedagog för Konstföreningen och Naturskyddsföreningen i Österåker
Ett arbete för Konstföreningen och Naturskyddsföreningen i Åkersberga. Skrev och skapade en informationsslinga för barn och unga tillsammans med Marie Sendahl, illustratör, art director och designer. Målet var att informera om vad man kan tjäna på att ha flera vilda djur i trädgården (nyckelpigor, fladdermöss, småfåglar...) och hur man kan få det. Namnet på projektet var "Vilda kompisar i trädgården".
2014-2015
Textredaktör/webbutvecklare för Addiktologi.se
Författande/textbearbetning och layout av informationsfoldrar och kurskatalog, samt hjälp med webbupplägg för Addiktologi.se, en organisation som arrangerar kurser och behandlingar för människor med beroende/medberoendeproblematik.
2012-2013
Vetenskapskommunikatör/textredaktör/guide för BERAS International
BERAS är ett EU-projekt med deltagare från alla Östersjöländer som forskar och sprider kunskap om ekologiskt kretsloppsjordbruk och dess positiva konsekvenser för miljön i och runtom havet. Jag var bland annat ansvarig för upplägg och pedagogik för en informationsslinga om projektets resultat med målgruppen mellanstadieelever. Arbetet innebar samarbete med forskare, lärare och elever, samt produktion av lärarhandledning, informationsskyltar och presentation på nätet. Jag sammanställde även ett "Education Package" på webben om det tioåriga projektets resultat i form av rapporter, metodtips och inspirerande alternativ.
2007-2012
Studentombudsman/reporter/webbredaktör för Naturvetarna
Jag ansvarade för studentnyheter för fackförbundets utbildningar, studentvillkor och studentorganisation. Jag hade också hand om studentwebben, studentorganisationen och besökte alla lärosäten (från Alnarp i söder till Umeå i norr) för söka-jobbworkshops och jobbcoachning.
2008
Text- och bildredaktör för boken "Människor och möten - historien om Agrifack"
När de båda fackförbunden Agrifack och Naturvetareförbundet gick ihop fick jag i uppgift att skriva en bok om Agrifacks 66-åriga historia: "Människor och möten - historien om Agrifack" blev 108 sidor lång med djupintervjuer av ett 40-tal personer, historiska översikter, analyserande reportage m.m. Jag skrev alla texter och tog en del av fotona. Boken blev mycket uppskattad för att den har bra flyt i texterna; är enkelt strukturerad och har en positiv och engagerande känsla.
2007-2008
Projektledare/reporter för Eldrimner
Skrev artiklar om allt från surdegskurser till mathantverksmässor och var projektledare inom slakt/charkavdelningen för studieresor, konferenser och samarbeten mellan de nordiska länderna och Island (ett EU-projekt om skillnaderna mellan ländernas tolkningar av unionens livsmedelslagstiftning). För mig var jobbet ett klimatarbete på en konkret nivå, där målet var att flera djuruppfödare skulle få möjlighet att förädla sina egna råvaror; slippa transportera djuren långa sträckor och förverkliga sina drömmar. Eldrimner arbetar för att gynna småskaligt mathantverk i Sverige.
2003-2007
Studentansvarig/webbredaktör/reporter för Agrifack
Som studentansvarig för fackföreningen Agrifack hade jag liknande uppgifter som i det större förbundet Naturvetarna, men jag hade eget ansvar för allt. Jag skrev dessutom många artiklar och fotade för förbundets tidning, även om ämnen som inte hade med studenter att göra.
2003-2004
Text- och bildredaktör/projektassistent för Uppdrag: Klimat på Naturhistoriska riksmuseet
Jag samlade, förenklade och skrev all text och samlade alla bilder till klimatutställningen, ett arbete som innebar samarbete med referensgrupp på universitetet, diverse myndigheter, organisationer, formgivare, bildbyråer m.fl. för att få en samlad bild av ett spretigt och brett ämne.
2002-2003
Museipedagog/Drontenredaktör/medlemsklubbs-ansvarig på Naturhistoriska riksmuseet
Som museipedagog hade jag 2-3 visningar per dag för målgruppen sex år och uppåt. Som redaktör för medlemstidningen Dronten intervjuade och fotade jag forskare på museet och bearbetade informationen för att passa 6-8-åringar, samt höll i diverse VIP-visningar, guidningar och shower.
2002
Projektassistent för WHO-koordinerade EU-projektet "Climate change and adaption strategies for human health in Europe"
Sökte och sammanfattade forskningsresultat om vektorburna sjukdomars spridningsmönster till följd av klimatförändringarna (främst Leishmaniasis som sprids av sandflugor). Projektet leddes av läkaren Elisabeth Lindgren vid Stockholms universitetet och resulterade i en WHO-rapport.
2001
Filmare för kasettrelease i Senegal
En TV-dokumentär för UR om hur man släpper en skiva i Senegal med den fantastiska Kora-spelaren Solo Cissokho. Jag filmade hela resan och producenten var mycket nöjd. Tyvärr blev produktionen inte av pga problem senare i produktionskedjan.
1994-95
Rixkanslist för Fältbiologerna
Som rikskanslichef var jag ansvarig för personalfrågor, förlag och medlemsregistrering. Arbetet innebar mycket informationsförmedling främst inom organisationen med hjälp av postutskick, mejl och möten.
Då och då under åren
Foton, filmer och illustrationer
Jag har "alltid" fotat, filmat, ritat och målat, och när det har behövts har jag gjort små infofilmer, illustrationer och pedagogiska modeller.