top of page

Somna & somna om - 

101 sätt att få kroppen att slappna av

Har du svårt att sova på kvällen? Vaknar du på natten och har svårt att somna om?
I "Somna & somna om" för du råd och tips från ett tjugotal människor som arbetar med kroppen på olika sätt, med kunskap från olika delar av världen. 16 av dem intervjuas i boken och är utvalda att medverka i boken för att de har stor erfarenhet av att hjälpa människor att fysiskt slappna av. Några av de yrken som representeras är fysiotera-peut, yogalärare, zonterapeut, akupressör, naprapat och qigonglärare. Boken innehåller enkla, konkreta och ofta fysiska övningar och råd att pröva och kombinera utifrån vad du behöver och har tid med. Du får också tips om hur du kan hålla ”i längden” i en tid som sätter hög press på många. En pedagogiskt och vackert illustrerad bok att ha på nattduksbordet eller att ge till vännen som har svårt att komma till ro!

Text från bokens förord: 

 

Hur gör du för att somna på kvällen?”, ”Hur gör du för att somna om på natten?” och ”Hur gör du för att må bra i längden?
De tre frågorna har varit min utgångspunkt när jag mött bokens 16 berättare som alla jobbar med kroppen på olika sätt, med läror och metoder från olika tidsåldrar och världsdelar.

 

I över två miljoner år har människosläktet (Homo) levt i små grupper som jägare-samlare på vandring genom gräs- och skogslandskap. Vi skapade allt vi behövde med händerna och levde alla åldrar tillsammans i naturens egen rytm. I Sverige började människor bli bofasta jordbrukare för cirka 6 000 år sedan; vi har gått i skola ungefär 200 år och har bara haft datorer med ljusblått flimrande ljus framför oss i kanske 30. Vi är fortfarande anpassade till ett liv som jägare-samlare, och då är det inte så konstigt att många blir stressade eller på annat sätt mår dåligt av att sitta ensamma framför skärmar och skapa saker som inte går att ta på. Fly-eller-fäkta-systemet, som sätter kroppen i försvarsläge med högre puls, snabbare, ytligare andning och hjärna och muskler på helspänn var jättebra när du för 200 000 år sedan anade en annalkande puma några gånger i livet. Men när samma system slår på 50, kanske 100 gånger per dag för hot som missade tandläkartider, trasig bil och en missnöjd chef så får din kropp allt svårare att slappna av mellan stresstopparna. Du sover ofta allt sämre och riskerar att må riktigt dåligt i längden. Och kanske var det bra att vakna någon gång under natten som jägare-samlare, en förutsättning för att den livsviktiga elden inte skulle slockna under vinterhalvårets långa natt. I dagens samhälle är både reptilhjärnans fly-eller-fäkta-system och kroppens sömnregleringssystem väldigt ”opraktiska” för de flesta människor.

Det här är en bok för alla som vaknar på natten och inte kan somna om. Råden i boken har alla som syfte att komma förbi reptilhjärnans larmsystem, få kontakt med kroppen och övertyga den om att det inte är någon fara – ingen puma väntar bakom hörnet.

Det är märkligt hur vi – trots att vi genom så mycket erfarenhet och forskning vet vad människor behöver för att må bra – har byggt ett samhälle med värderingar som ofta direkt motverkar välbefinnande och god nattsömn. En viktig nyckel till att sova bättre är därför att bestämma sig för vad man själv tycker är viktigt att prioritera för att må bra, fysiskt och mentalt.


Personerna i boken har lång erfarenhet av att jobba med människor på olika sätt, och alla har sin egen syn på hur kroppen och psyket hör ihop. Nästan alla har långa utbildningar och stor arbetslivserfarenhet, men de är presenterade utifrån vad de arbetar med just nu. I mitt arbete med boken har jag intervjuat många fler, men valt att djupintervjua de sexton för att de har erfarenhet av sömnproblem – sina egna eller sina klienters. Alla har fått var sitt kapitel där jag har sammanfattat vårt samtal om vad som är viktigt i livet och hur man kan få en bättre sömn. Jag har medvetet valt att inte gå in och förklara de olika metoderna eller sätten att se på kroppens funktioner. Flera av lärorna bygger på tusentals år av erfarenhet och praktiserande och om du blir nyfiken på en viss teknik har du många möjligheter att fördjupa dig genom internet, böcker och kurser.

Jag har själv prövat alla bokens tips, och alla hjälper på sitt sätt i olika situationer. Många gånger har jag blivit förvånad över att till synes små och enkla rörelser kan ge sådan bra effekt om jag gör dem rätt. Ett stort antal övningar går att kombinera, och många av dem går att använda även andra tider på dygnet för att varva ner och fokusera. Några går att göra med eller för andra: din vän, din partner eller ditt barn.

Att varva ner är att känna efter och göra något åt hur man mår. Flera av övningarna kan till en början kännas konstiga eller till och med lite obekväma. Det är skillnaden mellan hur du mår före och efter övningen som räknas, så våga pröva (om övningen inte känns direkt jättefel förstås) och se om du kan känna någon positiv förändring efteråt – då är det rätt!

Jag vill inte lova att ”om du gör så här så kommer du att sova gott”. Min egen erfarenhet från när jag själv var som mest stressad är att jag prövade de tvärsäkra sömntipsen, misslyckades med att somna, och efteråt kände mig ännu mer stressad för att jag inte kunde sova. Men jag kan lova att om du ger övningarna en ordentlig chans kommer du att hitta sätt att slappna av på som passar dig, och det är ett stort steg på vägen till bättre sömn. Boken är ett smörgåsbord med övningar att kombinera utifrån vad du behöver och har tid med just nu. Min önskan är att du, när du fått hjälp att sova bättre använder den nyvunna energin för att se över ditt liv i stort – inte som en quick-fix för att kunna stressa vidare på ett sätt som inte håller på sikt, utan på ett sätt som i längden ger ett bättre liv med god sömn.

Med den här boken vill jag ge dig en givande och lugnt spännande läsning, kloka aha-upplevelser, ett lugnare och gladare liv, men först och främst: en skön sömn. En god natt!

somna-somna-om-101-satt-att-fa-kroppen-a

"Somna & somna om är en användbar och inspirerande bok för den som vill prova nya sätt för att sova bättre. Helhetsbetyg: 4."

- BTJ - Bibiliotekstjänst

"Recieved this book by Linda Wirén in the beginning of summer, gone through it - highly recommend to get yours"

- Instagram.com/
Womeninspiration

"Suverän bok!"
 

Alltid kul läsa nya böcker – som sticker ut. Somna & Somna om tillhör den kategorin.
Boken är enkel att använda, med konkreta och ibland illustrerade övningar, att kombinera utifrån vad du behöver och har tid med.

Klart läsvärd. Ger spännande tankar.

- Bo Furhman, frilansande journalist, tidigare sportjournalist vid Västerbottens Folkblad, Piteåtidningen och Norran.

"Skön bok med bra tips för oss klimakteriekärringar med sömntrassel (och alla andra också få klart) Rekommenderar Somna & somna om av Linda Wirén"

- Dilba Demirbag

"Tack för alla hjälpsamma, roliga, intressanta, knasiga, nyttiga och utmanande tips!"
 

- Lena Wallqvist, organisationen MÄN

bottom of page